top of page

ניתוחים ופעולות

הזרקת בוטוקס לשלפוחית השתן

הזרקת בוטוקס לדופן שלפוחית השתן מיועדת לחולים הסובלים מפעילות יתר של השלפוחית על רקע מחלה נוירולוגית (פגיעת עמוד שדרה או טרשת נפוצה) או על רקע שלפוחית רגיזה. הפעולה נחשבת "זעיר פולשנית", מהירה, יעילה ובטוחה. נעשית בחדר ניתוח בהרדמה מקומית או אזורית ואינה מחייבת אשפוז. ההשפעה של הטיפול נמשכת בין חצי שנה לשנה.

השתלת קוצב סקראלי

הקוצב מיועד ומאושר לשימוש בעולם ובארץ לאנשים הסובלים משלפוחית רגיזה עם דליפת שתן, לאנשים הסובלים מדליפת צואה או לחולים שסובלים מאצירת שתן. הקוצב יעיל גם בהפגת כאב למי שסובל משלפוחית כאובה או כאב כרוני אחר באגן. הקוצב נחשב לאחד הטיפולים המצוינים לאנשים הסובלים מאי שליטה על סוגרים. ההשתלה נעשית בשני שלבים: שלב 1 שבו מושתלת האלקטרודה בעמוד השדרה לתקופת ניסיון של שבועיים; שלב 2 – שבו מושתל הקוצב הקבוע אם השלב הראשון היה יעיל. הפעולה נחשבת "זעיר פולשנית", יעילה ובטוחה. חלק מהחולים ידווחו על תחושת "זרמים חשמליים" לאורך האלקטרודה או באזור החלציים. נדיר שהאלקטרודה גורמת לכאב או מזדהמת. במידה והקוצב כשל או שיש תופעת לוואי שאינה נסבלת – אפשר להוציא אותו או פשוט לא להפעילו.


הקוצב הסקראלי הינו אביזר אלקטרוני זעיר המושתל מתחת לעמוד השדרה ומטפל במספר בעיות הקשורות לתחלואת רצפת האגן:

 

  • דליפת שתן על רקע של שלפוחית רגיזה (דליפה שקורית מתוך דחיפות עזה במתן שתן מבלי יכולת לעצור את הזרימה)

  • אצירת (או "עצירת") שתן שאינה חסימתית. דהיינו, קושי לרוקן את שלפוחית השתן מסיבה שאינה נובעת מחסימה של השתן כגון ערמונית מוגדלת.

  • דליפת צואה

 

השתלת הקוצב נחשבת זעיר פולשנית עם אחוזי הצלחה גבוהים (כ 80%) לדליפת צואה ושתן. שיעור ההצלחה באצירת שתן נמוכים יותר (40-50%).


ההשתלה נעשית בשני שלבים. בשלב הראשון משתילים רק אלקטרודה המחוברת לקוצב חיצוני וזאת על מנת להעריך האם הקוצב יעיל ומשיג שיפור משמעותי בסימפטומים. במידה והמטופל/ת מרוצים אזי ניתן ללכת לשלב השני בו מושתל הקוצב הקבוע.

לאחר ההשתלה הקבועה ניתן לכבות/להדליק ואף לכוון תכניות קיצוב שונות באמצעות שלט רחוק.

קוצב סרקאלי

TVT

זהו ניתוח המיועד לנשים הסובלות מדליפת שתן במאמץ - בעת שיעול, צחוק, התעטשות, עליה במדרגות, ריקוד, קפיצה ועוד. הניתוח נחשב "זעיר פולשני", מהיר עם סיבוכים קלים ושיעורי הצלחה גבוהים (90%). בניתוח מושתל סרט סינתטי עדין (מתלה) מתחת לשופכה דרך הנרתיק. הסרט נותן תמיכה מחודשת לאזור ובעת מאמץ כלשהו הוא סוגר את השופכה ובכך מונע דליפת שתן. סיבוכים אפשריים: דימום, זיהום, כאב, פגיעה בשלפוחית או בשופכה ועצירת שתן. במרבית המקרים הסיבוכים הם קלים והפיכים. הניתוח אינו אמור לטפל בסימפטומים של שלפוחית רגיזה (דחיפות, תכיפות, דליפת שתן בדחיפות) אם כי שיפור בסימפטומים אלו חל בשליש מהחולות העוברות ניתוח זה.

ניתוח לתיקון צניחת דפנות הנרתיק

צניחה של דפנות הנרתיק כוללת צניחת שלפוחית (ציסטוצל), צניחת רקטום (רקטוצל), צניחת רחם או צניחה של כיפת הנרתיק (לאחר כריתה קודמת של הרחם). ניתוח מומלץ כאשר הצניחה גדולה ומפריעה או פוגעת בהתרוקנות של שלפוחית השתן או הרקטום. קיימים סוגים שונים של ניתוחים, רובם הגדול מבוצע דרך הנרתיק. לעתים יש צורך להשתיל רשת (Mesh) בעת הניתוח.

סוגר מלאכותי / מתלה לגברים הסובלים מדליפת שתן

דליפת שתן לאחר כריתה של הערמונית הינה סיבוך שכיח ויכולה לפגוע משמעותית בתפקוד ובאיכות החיים. סוגר מלאכותי הינו מנגנון הידראולי של שרוול החובק את השופכה ובכך חוסם אותה. המטופל פותח את השרוול ע"י הפעלה של משאבה הממוקמת בשק האשכים. ניתוח מתלה (Sling) נחשב זעיר פולשני, מהיר ובטוח. בניתוח מושתל סרט מתחת לשופכה הגורם לשינוי ציר השופכה ובכך לשליטה טובה יותר של שתן. בניגוד לניתוח הסוגר המלאכותי - הוא אינו כרוך בהפעלה של מכלולים מכאניים.

ניתוח לכריתת גידול משלפוחית השתן (TURT)

גידול משלפוחית השתן מתבטא בד"כ בדימום מדרכי השתן (המטוריה). כשיש דם בשתן צריך לבצע מספר בדיקות הכוללות בדיקות דם, שתן, ציסטוסקופיה ובדיקת CT של דרכי השתן. כאשר מזהים גידול בשלפוחית השתן הטיפול הראשוני הוא ניתוח להסרתו. הניתוח הוא אנדוסקופי עם מצלמה המוכנסת אל כיס השתן דרך השופכה. באמצעות מכשור מיוחד מבוצעת כריתה של הגידול וצריבתו. מטרת הניתוח היא טיפול על ידי הסרה של הגידול וגם אבחנה. הגידול נשלח למכון הפתולוגי שבו מבוצעת אבחנה של סוג הגידול ומה עומק החדירה שלו לדופן השלפוחית. בהתאם לממצאים בפתולוגיה מחליטים האם יש צורך במעקב או בטיפולים נוספים. סיבוכים אפשריים: דימום, זיהום, צריבה וכאב בשופכה, ניקוב של שלפוחית השתן.

ניתוח לכריתת סעיף מהשופכה

ניתוח לכריתת סעיף מהשופכה נחשב ניתוח מורכב בגלל קרבתו לסוגר החיצוני שאחראי על מנגנון השליטה של השתן. הניתוח נעשה דרך הנרתיק ובו מבוצעת כריתה של הסעיף בשלמותו וסגירת החיבור (צוואר) שבין הסעיף לשופכה. בתום הניתוח מושאר קטטר בשופכה ולעיתים קטטר על-חייקי למשך מספר ימים. סיבוכים אפשריים: דליפת שתן חדשה, סעיף חוזר, היצרות של השופכה, היווצרות פיסטולה (חיבור / קישור בין השופכה לנרתיק).

bottom of page